Vinterbadning og Graviditet - Fordelene og Ulemperne

Vinterbadning og Graviditet - Fordelene og Ulemperne

Isbad og vinterbadning er efterhånden blevet en stor del af mange danskers hverdag, og der findes enormt mange artikler om alle fordelene ved isbad og vinterbadning. Kort sagt kan man sige, at isbad har mange positive fordele for både det fysiske og psykisk helbred - og forskning opdager hele tiden nye fordele.

Men hvad nu hvis man er gravid? Er det så en god ide at synke kroppen ned i iskoldt vand og vil man stadig opnå de samme fordele? Lad os besvare disse spørgsmål og mange flere.

Hvorfor vinterbade?

Vinterbadning er mere end bare et koldt dyp - det er en mentalitet, en livsstil og en måde at være i naturen hele året rundt. Det er den perfekte opkvikker, der vækker kroppen og sindet. Modsat almindelige opfattelser kræver det ikke medlemskab i en vinterbadeklub - alt hvad du behøver, er et håndklæde eller en badekåbe og et isbad.

Udover den opkvikkende effekt har et isbad også en hel del positive indvirkninger på kroppen og sindet. Det er videnskabeligt bevist, at udsætte kroppen rutinemæssigt for et koldt dyp forbedrer blodcirkulationen, giver en bedre søvn, smertelindring og meget mere. Fordelene er bl.a. en af grundene til at isbad er populært blandt sportsudøvere, da det giver en bedre restitution, hvilket forbedrer de sportslige præstationer.

Men har isbad stadig de samme positive effekter under en graviditet? Det er både velkendt og dokumenteret at en graviditet lægger ekstra pres på hele kroppen, hvilket også betyder at kroppen er mere følsom overfor udefrakommende påvirkninger. Her kan det kuldechok - som et isbad udsætter kroppen for - være en faktor, der kan påvirke gravide på forskellige måder.

Der er ikke nogen definitive videnskabelige resultater på om vinterbadning er godt eller dårligt for en graviditet. Men lad os alligevel prøve at kigge nærmere på fordele og ulemper.

Isbad og Graviditet

De fleste jordmødre vil ikke anbefale at gravide vinterbader eller bruger isbad, da risikoen ved kuldechokket kan have uforudsete bivirkninger. For at forstå den del bedre, vil det give mening at kigge på, hvad isbad egentlig gør ved kroppen.

Når kroppen udsættes for koldt vand i f.eks. et koldtvandskar, trækker blodårene i ekstremiteterne sig sammen, for at bevar temperaturen omkring de vitale organer. Dette betyder, at hjertet skal pumpe endnu hårdere for at transportere blodet rundt i kroppen. Da hjertet allerede er under et større pres på grund af graviditet, kan det give en belastning af hjertets funktion.

Det lyder voldsomt, og det kan det også være, men man fraråder som sådan heller ikke gravide at dyrke motion eller stå på hænder, hvilket kan give de samme belastninger. Så for at skære helt ind til benet handler det meget om sundhedsstatus, komplikationer under graviditet og erfaring med isbad.

Hvis kroppen er vant til rutinemæssigt at blive udsat for koldt vand, er den også bedre modtagelig overfor kuldechokket. Dermed betyder det også, at man har bedre gavn af de effekter som et isbad kan have for kroppen under en graviditet. Så for at gøre det mere overskueligt, kan man stille det således op:

Fordelene ved vinterbadning under graviditet

 

 1. Forbedret Blodcirkulation:
  • Vinterbadning kan stimulere blodcirkulationen, hvilket kan hjælpe med at lindre hævelser og ømhed i benene, almindelige under graviditet.
 2. Mental Friskhed:
  • Den forfriskende effekt af det kolde vand kan bidrage til en positiv mental tilstand og velvære, som kan være gavnligt under graviditeten.
 3. Antiinflammatorisk effekt:
  • Et isbad har en antiinflammatorisk effekt, som kan hjælpe på smerter og hævelser i og omkring leddene

Ulemper ved vinterbadning under graviditet

 

 1. Kuldechok og Belastning:
  • Gravide kvinder bør være opmærksomme på den ekstra belastning, som kuldechokket kan lægge på kroppen, især på hjertet, der allerede arbejder hårdere under graviditet.
 2. Hypotermi:
  • Bliver kroppen for nedkølet kan det have nogle skadelig effekter på fosteret - bl.a. manglende ilttilførsel da blodkarrene bliver for kontraheret. Husk derfor at lyttet til kroppens signaler og brug kun korte tidsintervaller i vandet
 3. Individuelle Sundhedsmæssige Forskelle:
  • Gravide kvinder har forskellige sundhedsmæssige tilstande, så det er vigtigt at tage hensyn til individuelle faktorer og rådføre sig med en læge.

At vælge det bedste for dig og din baby

Det kan være svært at blive helt klog på, om isbad er foreneligt med en graviditet, men i bund og grund kommer det an på den enkeltes graviditet og erfaring med isbad. De gavnlige effekter kan virke meget tillokkende, særligt ift. hævelser, ømhed og smerter i led, men det er vigtigt at tage sine forholdsregler. En af de største fordele ved at bruge et isbad eller koldtvandskar er, at du her selv kan styre temperaturen og hurtigt kan komme op af vandet, hvis du føler ubehag.

Konsulter altid en sundhedsprofessionel inden du begynder at bruge et isbad under en graviditet. Derudover skal du altid lytte til kroppens signaler og reagere på selv de mindste tegn på ubehag. Hvis du vil vide mere om isbads gavnlig effekter, kan du læse mere om det her. Mangler du et isbad, har vi både vores Isbad Original og vores Deluxe model, men til gravide vil vi anbefale vores Isbad Pro Model, da det gør det nemmere at komme ned og op ad isbadet. 

Og husk! Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Læs næste

Et Koldt Brusebad vs. Et Isbad - Hvad er Bedst for Din Sundhed?
Koldtvandskar og Selvpleje Rutiner - En Rejse mod Holistisk Velvære

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.