Isbad og sauna: Hvordan virker det på kroppen?

Isbad og sauna: Hvordan virker det på kroppen?

Isbad og sauna er to af de mest populære metoder til afslapning og velvære. Mens isbad kan synes modstridende med det formål at slappe af, er både isbad og sauna kendt for at have mange sundhedsmæssige fordele. Men hvordan virker det på kroppen og hvad sker der når metoderne kombineres? 

Isbad 

Isbad er en praksis, hvor en person dypper sig i iskoldt vand efter at have opvarmet sin krop gennem motion eller sauna. For dem, der ønsker at opleve fordelene ved isbad hjemmefra, kan vores produkter Isbad Original og Isbad Deluxe være en ideel løsning. For mere dybdegående information om koldtvandsterapi, kan du læse vores blogindlæg om koldtvandsterapi.

Når man tager et isbad, sænker temperaturen i vandet kroppens overfladetemperatur, hvilket får blodkarrene til at trække sig sammen og hjertet til at slå hurtigere for at opretholde kropstemperaturen. Dette fører til en øget blodgennemstrømning, især i de mindre blodkar i huden og musklerne.

Når kroppen reagerer på det kolde vand, frigives også endorfiner, der er kroppens naturlige smertestillende middel. Denne frigivelse af endorfiner kan give en følelse af eufori og reducere stress og angst. 

Derudover kan isbad også reducere inflammation og muskelsmerter. Kulden kan hjælpe med at dæmpe betændelse i kroppen, som kan være gavnligt for personer med autoimmune lidelser eller kroniske smerter. 


Sauna

Sauna er en varm og tør luft, som typisk holdes ved en temperatur på mellem 70-100 grader Celsius. Når kroppen udsættes for varme, udvider blodkarrene sig for at øge blodgennemstrømningen til huden. Dette kan hjælpe med at frigøre toksiner og andre affaldsstoffer fra kroppen. 

Sauna kan også øge produktionen af væksthormon, som kan hjælpe med at øge muskelmasse og styrke knoglerne. Det kan også bidrage til at forbedre søvnkvaliteten og reducere stress og angst. 

Endelig kan saunaen også hjælpe med at forbedre immunsystemet. En undersøgelse fra Finland viste, at regelmæssig sauna kan reducere risikoen for luftvejsinfektioner og forkølelse. 


Isbad og sauna: De kombinerede fordele

Kombineret kan isbad og sauna give en række sundhedsmæssige fordele. Denne kombination er også kendt som kontrastterapi. Mens isbad kan hjælpe med at reducere inflammation og muskelsmerter, kan saunaen hjælpe med at øge blodgennemstrømningen og frigive affaldsstoffer fra kroppen. Isbad og sauna kan også hjælpe med at reducere stress og angst og forbedre søvnkvaliteten.

Kontrastterapi indebærer skiftevis at udsætte kroppen for varme og kulde for at øge blodcirkulationen og fremskynde helbredelse. Denne behandlingsmetode kan udføres på flere måder, men den mest almindelige metode er at skiftevis tage et varmt og koldt bad eller bruge varme- og kuldeterapiapparater. Fx. kan dette gøres ved at gå fra sauna til isbad og vice versa.

Denne metode kan være enormt gavnlig og samtidig sjov at prøve, da denne kontrast ifølge de fleste mennesker, giver en speciel følelse i kroppen. Prøv det sammen med andre, det kan ofte være med at frigive de spændinger, som der eventuelt kan være. 

God fornøjelse! 

Læs næste

Kan en kold dukkert forbrænde kalorier?
Isbad om sommeren: Sådan holder du vandet koldt!

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.