Kan en kold dukkert forbrænde kalorier?

Kan en kold dukkert forbrænde kalorier?

Kuldeeksponering, vinterbadning og isbade har mange fordele for vores helbred og velvære. I de seneste år har der været en stigende interesse for vinterbadning, hvor de fleste vinterbadere hævder, at de har større modstandskraft mod virus og infektioner end andre. Men faktisk kan man også forbrænde rigtig mange kalorier ved at tage sig en kold dukkert.

Ved at udsætte sin krop for koldt vand øger man forbrændingen af kalorier gennem aktivering af brunt fedt. For dem, der ønsker at opleve fordelene ved koldtvandsterapi hjemmefra, kan produkter som Isbad Original og Isbad Deluxe være en ideel løsning. For mere dybdegående information om koldtvandsterapi, kan du læse vores blogindlæg om koldtvandsterapi.

Hvad er brunt fedt?

Brunt fedt er en type fedtvæv, der adskiller sig fra hvidt fedt. Mens hvidt fedt primært fungerer som en energilager for kroppen, har brunt fedt evnen til at forbrænde kalorier for at producere varme. Dette gør brunt fedt til en potentiel kilde til at forbrænde kalorier og regulere stofskiftet. Brunt fedt findes primært i små mængder i en voksen krop, primært i nakken, på skuldrene og langs rygsøjlen. Aktiviteten af brunt fedt er kendt for at blive øget under kuldeeksponering, men kan også påvirkes af faktorer som kost og motion.

Forskning har vist, at brunt fedt kan have en positiv effekt på metabolisk sundhed og kan bidrage til vægttab. En undersøgelse fra 2014 viste, at aktiveringen af brunt fedt hos mus øgede deres energiforbrug og forbrænding af fedt, hvilket førte til et fald i kropsvægt. Tilsvarende viste en undersøgelse fra 2015, at mennesker med højere niveauer af brunt fedt havde en øget stofskifteaktivitet og en lavere risiko for overvægt og type 2-diabetes. 

I sin forskning undersøger danske Susanna Søberg fra Karolinska Institutet i Sverige brunt fedts rolle i stofskiftet og dets mulige terapeutiske anvendelser til behandling af metaboliske sygdomme som diabetes og fedme. Hendes arbejde kan bidrage til at øge vores forståelse af brunt fedts rolle i kroppen og potentielt føre til udviklingen af nye behandlingsformer.

Selvom brunt fedt ikke alene kan erstatte en sund kost og regelmæssig træning, kan det stadig have en positiv effekt på vores stofskifte og kalorieforbrænding. Derudover kan kuldeeksponering også have andre sundhedsmæssige fordele såsom forbedret blodcirkulation og reduceret inflammation.

Det er vigtigt at huske, at kuldeeksponering og vinterbadning kan være farligt for nogle personer, især dem med hjerteproblemer eller kredsløbsproblemer. Det er altid bedst at tale med en læge, inden du begynder på nye former for fysisk aktivitet.

Så selvom en kold dukkert ikke er en effektiv måde at tabe sig på, kan det stadig have positive effekter på vores helbred og velvære, herunder øget aktivitet af brunt fedt, som kan bidrage til forbrænding af kalorier.

Læs næste

Mindfulness og søvn
Isbad og sauna: Hvordan virker det på kroppen?

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.